Teidän ennakkoluulot Ausseista: pitääkö ne paikkaansa?


Pyysin jonkun aikaa sitten instassa ennakkoluuloja Australiasta ja ausseista: kulttuurista, ihmisistä, tavoista, koulusta... Ihan mistä vaan! Nyt on aika vahvistaa tai korjata teidän ennakkoluulojanne kahden ja puolen kuukauden tietämyksellä, hehheh!

"Ausseilla on kaikki väärinpäin xd"
totta
Täällä ajetaan väärällä puolella tietä, ovet aukeaa väärään suuntaan, jopa valokatkasimet on ylösalasin (vai oonko yksin tän ajatuksen kanssa että kun se on painettu ylös niin valo päällä, alas niin pois... Koska täällä se on toisin päin!!!). Unohtamatta vuodenaikoja.

"Australialaiset syö aina sellasta leipää mis on päällä sitä veggiemitee"
totta
Voi kuulkaa, suurta australialaista herkkua. Mulle tuputetaan sitä jatkuvasti. Ekana kouluviikkona, kun kerroin että en tykkää vegemitestä (sana: vegemite), kaikki varmisteli että "oothan kokeillu oikeella tavalla etkä vaan pelkilteen, paahtoleivällä voin kera ja ohut kerros?". Olen. En silti tykkää. Solasta kalanmaksaöljyä jos multa kysytään, anteeksi aussit! I tried. 

"Kaikki aussit osaa surffata ja käy suunnillee päivittäin rannal"
"Aussit surffaa paljon"
totta (ja tarua)
Ensinnäkin, kaikilla rannoilla ei Asutraliassa saa edes surffata. Mutta rannikoilla ihmiset on kovia surffaamaan, itse tahdon niin kokeilla! Pitää matkustaa vähän etelään, jotta pääsen sellaselle rannalle missä surffaus on sallittua ja pystyy vuokraamaan välineet. 
Päivittäin rannalla taas pitää kyllä melkein paikkaansa. Vaikka nyt ollaan menossa vasta kesää kohti, ihmiset käy ainakin kävelyllä meidän rakkaalla North Beachillä. Kun kelit paranee, rannat täyttyy vielä enemmän.

"Siellä on lämmintä"
"Siellä on tosi kuuma?"
totta
Meinasin sulaa jo tossa 29 asteessa... Siis tuulikin oli kuuma! Miten ihmeessä mä selviin 45 asteisesta kelistä?!? Ja huomioikaa, tämä oli maanantaina, täällä ei ole edes kesä vielä lähelläkään...

"Epäterveellistä ruokaa?"
"Aussit syö paljon"
totta (ja tarua)
Aussit (en yleistä mutta vähän) syö huomattavasti kaloripitoisempaa ruokaa kuin suomalaiset. Mä olen ottanut painoa 4,5 kiloa kahteen ja puoleen kuukauteen. Oon syöny ihan samankokoisia annoksia kuin Suomessa söin. Täällä suola, rasva ja sokeri ottaa vaan isomman roolin ruoassa. Itse päätin että pitää nyt vähän katsoa mitä suuhunsa laittaa. Ei siinä, kerran me eletään ja vaihdossa vain kerran olen, mutta kyllä se kropassa tuntuu, millaista ruokaa syö (vs mihin keho oli tottunut).

"Aussit syö sukkia iltapalaks"
...
Juu ei... Jos totta puhutaan, täällä harvemmin syödään meidän tyylistä iltapalaa koska päivällinen syödään myöhään, joskus 6.30-7.30 aikoihin. Ei siinä kauheasti muuta kuin vettä tee illalla mieli.

"aussit on puheliaita"
totta
Small talk kannattaa olla edes vähän hallussa kun tänne tulee. Rakastan aussien small talkia. Se on jotenkin niin paljon aidompaa kuin amerikkalaisten. Ylipäätänsä välillä musta tuntuu että kaikilla on niin paljon sanottavaa että englanti ei meinaa pysyä mukana ja kaikki puhuu toistensa päälle.

"Paljon kouluhommia ja koulussa tiukat säännöt"
tarua
Ainakin suomalaisen näkökulmasta. Kouluhommia on niiiiiiiin paljon vähemmän kuin Suomessa jos vertaa lukiota ja high schoolia. Itse olen työskennellyt koulussa samalla tavalla kuin Suomessa omassa lukiossa ja hyvin usein palautan kaikki annetut työt etuajassa. Opettajat tykkää (ja ei tykkää, mutta enemmän tää on hyvä juttu) kun palautan kaiken hyvissä ajoin mutta pyörittelen sitten peukaloitani muutaman tunnin... Tai viikon.

"Kenguruita on villinä ja niitä voi nähä samallai ku Suomessa jäniksiä"
tarua
Enemmän kuin hirviä: yleensä kohdataan kun ajetaan kolari. Silti, on niitä enemmän näköpiirissä kuin meillä hirviä. Erityisesti road killeistä näkee tämän. (road kill = joku kuollut eläin, joka on kuollut kolarin seurauksena ja jäänyt tielle) Villinä itse nähnyt kahdesti, toisen kanssa melkein ajettiin kolari.

"sielä on paljon hämähäkkejä :0"
totta (ja tarua)
Just tapoin tossa yhen joka möyri ympäri mun sänkyä. Kyllä niitä on muttei nyt niin paljon kuin ajattelin että olisi. Kesä tosin on vielä tulossa, kuulemma silloin liikkuvat vähän enemmän.

"Australiassa on paljon isoja pelottavia ötököitä"
"Että se on täynnä myrkyllisiä käärmeitä ja hämähäkkejä ja kuolema on taattu, jos ei kato jalkoihinsa"
tarua
Kyllä täällä öttimötököitä liikkuu jos niitä haluaa tulla tutkimaan, mutta totuus on, että ei niitä joka nurkan takana ole. Kaikki mitä mä olen tähän asti kohdannut ovat olleet täysin vaarattomia ja jopa harmittomia. Vain ärsyttäviä. Kysyin tän saman kysymyksen käärmeistä ja host äitini sanoi että on elämänsä aikana kerran nähnyt käärmeen... Eli en nyt ihan hirveästi huolta niistä kantaisi. Suoraan sanottuna siihen kyllä tottuu.

"Aina bikinikelit, porukka viettää kaikki päivät beachillä ja siemailee mehuja Oceancafeis"
totta ja tarua
Kuten sanoin, porukka rakastaa rantaa. Ja täällä kyllä on kelit todella usein hyvät. Kesäisin ei kuulemma edes sada (--> kuivuus). Mutta ei nyt ihan kokoajan tietenkään. Mitä taas tulee tuohon siemailuun, niin täällä porukka tykkää kaljasta ja alkoholista. Muistuttaa hieman Suomea tältä saralta!

"vuodenajat on ihan sekasin enkä tuu varmaa koskaan ymmärtää et miks XD"
totta
Aivan ympäriämpäri... Katotaan jos osaisin selventää edes vähäsen! Täällähän ollaan siis eteläisellä pallonpuoliskolla ja mitä etelämpään menee sitä lähemmäs pääsee Etelämannerta. Pohjosessa on taas päiväntasaaja. Australian kokoseen maahan mahtuu monta ilmastoa trooppisesta Queenlandista keskiosan aavikkoon ja neljän vuodenajan etelään. Karkeasti maa on jaettu kolmeen vyöhykkeeseen siten, että pohjoisessa on kuuminta ja etelässä viileintä. Eli:

Maapallon kierto auringon ympäri
Kuva: Wikipedia
Kesä: joulukuusta - helmikuuhun

Syksy: maaliskuusta - toukokuuhun

Talvi: kesäkuusta - elokuuhun

Kevät: Syyskuusta - marraskuuhun





Maapallolla on vuodenajat koska Maa kiertää Aurinkoa. Mutta koska Maapallon akseli on kallellaan, se tarkoittaa sitä, että eteläinen pallonpuolisko saa meidän talvella enemmän aurinkoa kuin pohjoinen. Päinvastoin taas meidän kesällä, eteläinen saa vähemmän. Kiitokset Wikipedialle hyvästä kuvasta.

Näin olemme mullistaneet, vahvistaneet ja muovanneet (tai sitten tiesit jo etkäteen ja halusit varmistuksia) käsitystänne Australiasta. Mulla oli tätä tehdessä hauskaa, toivottavasti tekin saitte jotakin irti tästä!

Janette

Ei kommentteja:

© Janette Back, bannerin kuva: Pixabay. Sisällön tarjoaa Blogger.